اجزای سیستم تزریق سوخت : سیستم سوزن انژکتور را می توان به دو دسته کم فشار و پرفشار تقسیم کرد. اجزای کم فشار شامل مخزن سوخت، پمپ سوخت رسانی و فیلتر سوخت می باشد. قطعات جانبی پرفشار شامل پمپ فشار قوی، آکومولاتور، انژکتور سوخت و نازل انژکتور سوخت است. تعدادی از طرح های نازل تزریق و روش های مختلف تحریک برای استفاده با انواع مختلف سیستم های سوزن انژکتور توسعه داده شده است.
قطعات جانبی کم فشار
بررسی اجمالی
مخزن سوخت و پمپ تامین سوخت
فیلتر سوخت
بخاری و کولر سوختی
قطعات جانبی با فشار بالا
بررسی اجمالی
پمپ فشار قوی
آکومولاتور
انژکتور سوخت و نازل تزریق سوخت
اندازه گیری سوخت
محرک های کنترل سوزن نازل
قطعات جانبی کم فشار
بررسی اجمالی سوزن انژکتور خودرو
برای اینکه سیستم سوزن انژکتور به هدف خود برسد، باید سوخت از مخزن سوخت به آن منتقل شود. این نقش اجزای سیستم سوخت کم فشار است. سمت کم فشار سیستم سوخت شامل تعدادی اجزا از جمله مخزن سوخت، یک یا چند پمپ سوخت رسانی و یک یا چند فیلتر سوخت است. علاوه بر این، بسیاری از سیستمهای سوخت برای کنترل بهتر دمای سوخت، دارای کولر و/یا بخاری هستند.
دو نمونه از شماتیکها را برای سیستمهای سوخت کم فشار نشان میدهد، یکی برای کامیونهای دیزلی سنگین و دیگری برای خودروهای سواری دیزلی سبک.
مخزن سوخت و پمپ تامین سوخت
مخزن سوخت مخزنی است که منبع سوخت را نگه می دارد و به حفظ دمای آن در سطحی کمتر از نقطه اشتعال کمک می کند. مخزن سوخت همچنین به عنوان وسیله مهمی برای دفع گرما از سوختی که از موتور بازگردانده می شود عمل می کند [Bosch 1971]. مخزن سوخت باید در برابر خوردگی مقاوم بوده و تا فشارهای حداقل 30 کیلو پاسکال نشتی داشته باشد. همچنین باید از وسایلی برای جلوگیری از تجمع فشار بیش از حد مانند دریچه یا شیر اطمینان استفاده کند.
پمپ بالابر سوزن انژکتور
پمپ تامین سوخت که اغلب به آن پمپ بالابر گفته می شود، وظیفه برداشت سوخت از مخزن و رساندن آن به پمپ فشار قوی را بر عهده دارد. پمپ های سوخت مدرن امروزی می توانند توسط موتور به صورت الکتریکی یا مکانیکی هدایت شوند. استفاده از پمپ سوخت الکتریکی به پمپ اجازه می دهد تا در هر نقطه از سیستم سوخت از جمله داخل مخزن سوخت قرار گیرد. پمپ هایی که توسط موتور حرکت می کنند به موتور متصل می شوند. برخی از پمپ های سوخت ممکن است در واحدهایی که کارکردهای دیگری را انجام می دهند ادغام شوند. به عنوان مثال، به اصطلاح پمپ های پشت سر هم واحدهایی هستند که دارای یک پمپ سوخت و یک پمپ خلاء برای تقویت کننده ترمز هستند. برخی از سیستمهای سوخت، مانند آنهایی که مبتنی بر پمپهای نوع توزیعکننده هستند، یک پمپ تغذیه مکانیکی و پمپ فشار بالا را در یک واحد ترکیب میکنند.
اندازه پمپ های سوخت خودرو
پمپهای سوخت معمولاً به گونهای اندازه میشوند که سوخت بیشتری نسبت به مصرف موتور در هر سیستم عامل خاص ارائه کنند. این جریان سوخت اضافی میتواند چندین عملکرد مهم از جمله تامین سوخت اضافی برای کمک به خنک کردن انژکتورها، پمپها و سایر اجزای موتور و حفظ دمای ثابتتر سوخت در کل سیستم سوخت انجام دهد. همچنین، سوخت اضافی که در اثر تماس با اجزای داغ موتور گرم میشود، میتواند به باک یا فیلتر سوخت برگردانده شود تا عملکرد خودرو در دمای پایین بهبود یابد.
فیلتر سوخت
عملکرد بدون مشکل سیستم تزریق دیزل فقط با سوخت فیلتر شده امکان پذیر است. فیلترهای سوخت با حفظ ذرات بسیار ریز و آب برای جلوگیری از ورود آنها به سیستم سوزن انژکتور به کاهش آسیب و سایش زودرس ناشی از آلاینده ها کمک می کنند. همانطور که در شکل 1 نشان داده شده است، سیستم های سوخت می توانند شامل یک یا چند مرحله از فیلتراسیون باشند. در بسیاری از موارد، یک صفحه کورس نیز در ورودی سوخت واقع در مخزن سوخت قرار دارد.
سیستم فیلتر دو مرحله ای معمولاً از یک فیلتر اولیه در سمت ورودی پمپ انتقال سوخت و یک فیلتر ثانویه در سمت خروجی استفاده می کند. فیلتر اولیه برای حذف ذرات بزرگتر مورد نیاز است. فیلتر ثانویه برای تحمل فشارهای بالاتر و حذف ذرات کوچکتری که می توانند به اجزای موتور آسیب برسانند، لازم است. سیستم های یک مرحله ای ذرات بزرگتر و کوچکتر را در یک فیلتر حذف می کنند.
فیلترها می توانند یک طرح از نوع جعبه یا عنصر جایگزین باشند، همانطور که در شکل 2 نشان داده شده است. فیلتر جعبه ای فیلتری است که می تواند در صورت نیاز به طور کامل تعویض شود و نیازی به تمیز کردن ندارد. فیلترهای دارای عنصر قابل تعویض هنگام تعویض المان ها باید کاملاً تمیز شوند و باید مراقب بود که از باقی مانده کثیفی که می تواند به قسمت های پیچیده سیستم سوزن انژکتور منتقل شود، جلوگیری شود. فیلترها می توانند از فلز یا پلاستیک ساخته شوند.
مواد رایج برای عناصر فیلتر سوخت مدرن الیاف مصنوعی و/یا سلولز هستند. از الیاف میکرو شیشه نیز می توان استفاده کرد اما به دلیل خطر مهاجرت کوچک
قطعات الیاف شیشه از عنصر اصلی به اجزای حیاتی سیستم سوخت جدا شده و از استفاده از آنها در برخی کاربردها اجتناب می شود [Petiteaux 2009]. در گذشته از کاغذ چین دار، نخ پنبه بسته بندی شده، تراشه های چوب، مخلوطی از نخ پنبه بسته بندی شده و الیاف چوب و پنبه زخمی نیز استفاده می شد .
درجه فیلتراسیون مورد نیاز بستگی به کاربرد خاص دارد. به طور کلی، زمانی که از دو فیلتر به صورت سری استفاده می شود، فیلتر اولیه ذرات را تا حدود 10 تا 30 میکرومتر حفظ می کند، در حالی که فیلتر ثانویه قادر به حفظ ذرات بیشتر از 2-10 میکرومتر است. با تکامل سیستمهای سوخت، فاصلهها و تنشها بر روی اجزای فشار بالا افزایش مییابد و نیاز به سوخت پاک حیاتیتر میشود. هم توانایی فیلترهای سوخت برای پاسخگویی به تقاضا برای سوخت پاک تر [سالوادور 2009] و هم روش هایی که سطوح آلودگی سوخت قابل قبول را تعیین می کنند باید تکامل پیدا کنند .
سوزن انژکتور خودرو
علاوه بر دور نگه داشتن ذرات جامد از منبع سوخت و تجهیزات تزریق، آب موجود در سوخت نیز باید از ورود به اجزای حیاتی سیستم سوزن انژکتور جلوگیری شود. آب آزاد می تواند به اجزای روغن کاری شده سوخت در سیستم سوزن انژکتور آسیب برساند. آب همچنین میتواند در شرایط دمای سرد یخ بزند و یخ ممکن است راههای کوچک سیستم سوزن انژکتور را مسدود کند و در نتیجه منبع سوخت را به بقیه سیستم سوزن انژکتور قطع کند.
آب را می توان با استفاده از دو روش رایج از سوخت حذف کرد. سوخت ورودی می تواند تحت نیروهای گریز از مرکز قرار گیرد که آب متراکم تر را از سوخت جدا می کند. راندمان حذف بسیار بهتری را می توان با فیلتری که آب را جدا می کند به دست آورد. شکل 3 فیلتری را با استفاده از ترکیبی از رویکردهای نوع رسانه و گریز از مرکز نشان می دهد.
شکل 3. فیلتر سوخت مجهز به جداکننده آب
رسانه های جداسازی آب مختلف تحت اصول متفاوتی عمل می کنند. رسانه های سد کننده آبگریز، مانند سلولز تصفیه شده با سیلیکون، آب را دفع می کند و باعث می شود که روی سطح بالادست منجوق شود. وقتی مهرهها بزرگتر میشوند، تحت نیروی گرانش از سطح عنصر پایین میروند و در یک فنجان قرار میگیرند. محیط های ادغام کننده عمق آبدوست، مانند ریز فیبر شیشه ای، تمایل زیادی به آب دارند. آب موجود در سوخت با الیاف شیشه مرتبط می شود و با گذشت زمان با ورود آب بیشتر از سمت بالادست، قطرات عظیمی تشکیل می شود. آب با سوخت از طریق فیلتر حرکت می کند و در سمت پایین دست، از جریان سوخت به داخل یک فنجان جمع آوری می افتد.
افزایش استفاده از افزودنیهای سوخت فعال سطحی و اجزای سوخت مانند بیودیزل باعث شده است که رسانههای جداکننده معمولی کارایی کمتری داشته باشند و سازندگان فیلترها به توسعه رویکردهای جدید مانند رسانههای کامپوزیت و رسانههای ادغامکننده سطح بسیار بالا نیاز داشته باشند [Stanfel 2009][Pangestu 2009]. Bessee 2009]. روش های کمی سازی عملکرد جداسازی سوخت/آب نیز تحت تأثیر قرار گرفته است [Stone 2009].
فیلترهای سوخت همچنین میتوانند دارای ویژگیهای اضافی مانند بخاریهای سوخت، دریچههای انحراف حرارتی، هوادهی، سنسورهای آب در سوخت، نشانگرهای تغییر فیلتر باشند.
پیش گرم کن سوخت به کاهش تجمع کریستال های موم که می تواند در سوخت هنگام سرد شدن تا دمای پایین ایجاد شود، کمک می کند. روشهای گرمایش رایج از بخاریهای الکتریکی، خنککننده موتور یا سوخت چرخشی استفاده میکنند. دو روشی که از سوخت برگشتی گرم برای گرم کردن سوخت ورودی استفاده می کنند در شکل 1 نشان داده شده است.
سرریز و سوخت نشتی که به باک باز می گردد نیز هوا و بخار سوخت را حمل می کند. وجود مواد گازی در سوخت می تواند باعث ایجاد مشکلاتی در راه اندازی و همچنین عملکرد عادی موتور در محیط های با دمای بالا شود. بنابراین، دریچههای تخلیهکننده و هوادهی برای خلاصی از بخار و هوای سوخت استفاده میشوند تا از کارکرد بدون مشکل موتور اطمینان حاصل شود.
جهت خرید سوزن انژکتور پراید زیمنس کلیک کنید .
جهت خرید سوزن انژکتور ساژم پراید کلیک کنید .